Sunday, September 19, 2010

resepi yang menyelerakan

Bahan 
500 gm daging tenderloin 
3 biji limau nipis [ambil jus] 
3 cm halia [ketuk] 
1 batang serai [ketuk] 
1 s/b lada hitam [mesin] 
garam 
gula 

Bahan Hiris 
7 tangkai cili merah [boleh tambah jika nak pedas] 
1 labu bawang besar [bawang holland] 
3 batang serai 
2 pokok daun ketumbar 

Cara 
1. Daging dibasuh dan rebuskan dengan halia, serai, lada hitam dan sedikit garam sehingga lembut dan kering air rebusan. Sejukkan. 
2. Daging dihiriskan nipis dan kecil. 
3. Gaulkan semua bahan hiris dan daging. 
4. Rasakan masam dan manisnya. 
5. Hidangkan.

DAGING GORENG
Bahan 
500 daging batang pinang [hiris nipis] 
100 gm kacang panjang [potong pendek] 
1 cawan air 
3 s/b cili sos 
2 s/b kicap 
1 labu bawang besar 
3 tangkai cili merah 
3 s/b minyak 
garam secukup rasa 
Bahan Hiris 
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang besar 
3 cm halia 

Cara 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi. 
2. Masukan daging, sos cili, kicap dan air. Kacau rata. Biarkan sehingga daging lembut dan air kering. 
3. Masukkan kacang panjang dan garam. Kacau rata dan biarkan beberapa minit. 
4. Masukkan cili dan bawang besar. Kacau rata. 
5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.
  


TOMYAM AYAM
Bahan A 
500 gm ayam [potong kecil] 
1 batang carrot [potong pendek] 
1 biji bawang besar (dihiris) 
2 batang serai (diketuk) 
8 biji cili padi (diketuk) 
2 cm lengkuas (diketuk) 
1 ulas bawang putih (diketuk) 
1 sudu besar pes tomyam 
1 batang celery (potong kecil) 
3 helai daun limau purut (koyakkan) 
Air & garam secukupnya
Bahan B 
100 gm bunga kobis 
2 biji tomato (dibelah 4) 
2 biji limau nipis (ambil jus) 
1 pokok daun ketumbar (cincang) 

Cara membuat 
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut 
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api. 
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan. 

Boleh cuba resepi Mak Yam Ida ni..  hanya masukkan dalam rebusan ayam dan renehkan sehingga mendidih... 

PES TOMYAM 

Bahan-bahan 

3 s/b cili kering kisar 
1 s/b udang kering dikisar 
1 s/b belacan 
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air 
5 ulas bawang putih dikisar 
10 ulas bawang merah dikisar 
1 s/b gula 
garam 
2 s/b jus limau nipis 
Minyak untuk menggoreng 

Cara membuat 
1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis. 
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. 
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan. 
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula. 
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing. 

Nota Tambahan 
Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment